tiistai 29. toukokuuta 2012

Tumma maalaisleipä




Jännänmakuinen leipä. Mukavaa vaihtelua. Kaupasta ei löytynyt tuota jauhettua leipämaustetta niin laitoin anista, kuminaa ja fenkolia (jokaista noin 1tl).

2 kpl
Ainekset:
1. päivä:
5 dl vettä
5 dl karkeita ruisjauhoja
2. päivä:
50 g margariinia tai 0,5 dl öljyä
2,5 dl vettä
50 g hiivaa
1 rkl jauhettua leipämaustetta
2 tl suolaa
2 tl sokeria
n. 1,1 litraa ydinvehnäjauhoja

Ohje:
1. päivä:  Kuumenna vesi poreilevaksi, 70-80 C. Kaada vesi kuumana ruisjauhojen päälle. Anna seistä seuraavaan päivään. Jos on kiire, riittää 3-4 tuntia.

2. päivä: Sulata margariini. Lisää vesi ja lämmitä kädenlämpöiseksi, 37 C. Öljyä käytettäessä se sekoitetaan veteen. Murenna hiiva nesteeseen. Sekoita kunnes se on liuennut.


Kaada taikinan neste imellettyjen jauhojen päälle. Lisää mausteet, suola, sokeri ja suurin osa vehnäjauhoista. Alusta taikinaa kunnes se irtoaa kulhon reunoista. Ripottele pinnalle ohut kerros jauhoja. Kohota peitettynä 45-60 minuuttia.


Kumoa taikina jauhotetulle työlaudalle. Vaivaa siihen loput jauhot. Jaa taikina kahtia ja leivo kaksi pulleaa pyöreää leipää. Nosta ne voidellulle pellille. Tee viiltoja leipiin terävällä veitsellä ja anna kohota peitettyinä n. 20 minuuttia.


Paistaminen: Paista 200 C:ssa uunin alaosassa n. 45 minuuttia.


Säilytys: Leipälaatikossa 4-5 päivää. Pakastimessa n. 6 kuukautta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti