sunnuntai 10. kesäkuuta 2012

Omenasämpylät


Hyviä sämpylöitä!

20 kpl
Ainekset:
2 hapahkoa omenaa (n. 300 g)
50 g hiivaa
50 g margariinia tai voita
5 dl maitoa
1 tl suolaa
2 tl sokeria
4 dl sihtiruisjauhoja
n. 1 litra vehnäjauhoja

Ohje:
Kuori omenat ja leikkaa ne pieniksi uutioiksi. Murenna hiiva kulhoon. Sulata rasva, kaada joukkoon maito ja lämmitä seos kädenlämpöiseksi, 37 C. Liuota hiiva pieneen määrään nestettä.


Lisää loppu neste, suola, sokeri, omenat, sihtiruisjauhot ja suurin osa vehnäjauhoista. Alusta taikina kimmoisaksi ja anna kohota leivinliinalla peitettynä kaksinkertaiseksi, 30-45 minuuttia.


Kumoa taikina työlaudalle ja vaivaa siihen loput jauhoista. Leivo taikina pyöreiksi sämpylöiksi (omeniksi). (Tee taikinasta myös pieni kanta ja paina se "omenan" päälle.) Anna omenien kohota leivinliinan alla lähes kaksinkertaisiksi.


Paistaminen: Paista sämpylöitä uunin keskiosassa 225 C:ssa 12-14 minuuttia. Jäähdytä ritilällä leivinliinan alla.


Säilytys: Tarjoa sämpylät mieluiten paistotuoreita. Ne säilyvät leipälaatikossa 1-2 päivää, pakastimessa n. 3 kuukautta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti