torstai 22. heinäkuuta 2010

Ciabatta




Tein tänään ensimmäisen ciabattani, ja ihan hyvin onnistui. Tosin välillä tuli ongelmia löysän taikinan muotoilemisessa, mutta onneksi siitä kuitenkin muotoutui suhteellisen leivän näköinen luomus :)


Ohje: (2 kappaletta)
5 dl kylmää vettä
1/2 palaa (25g) hiivaa tai pussi kuivahiivaa
2 tl suolaa
1 dl ruisjauhoja
noin 9 dl vehnäjauhoja
2 rkl öljyä
1 rkl siirappia


Liuota hiiva kylmään veteen. (Jos käytät kuivahiivaa,
lisää se jauhojen joukkoon.) Lisää suola ja noin puolet vehnäjauhoista. Vatkaa taikina vellimäiseksi seokseksi. Lisää ruisjauhot, öljy, siirappi ja vähitellen loput vehnäjauhoista. Taikinan tulee olla löysähköä, sen ei tarvitse irrota reunoista. Ripottele taikinan
pinnalle jauhoja ja peitä kulho hyvin. Kohota taikinaa keittiön pöydällä 1,5-2 tuntia.


Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle, vaivaa siitä ilmakuplat pois ja jaa se kahteen osaan. Muotoile taikinasta kaksi pitkähköä leipää pellille vierekkäin.Painele leivät mataliksi jauhotetuin käsin. Leivät saavat olla käsintehdyn näköisiä eli rosoisia (ciabatta tarkoittaa suomeksi tohvelia). Peitä leivät leivinliinalla ja kohota niitä lämpimässä, vedottomassa paikassa noin puoli tuntia.

Paista leipiä noin 20 minuuttia 250 asteessa alimmalla tai toiseksi alimmalla tasolla.
Pane uuniin vesikulho paistumisen ajaksi, jolloin leipien pinnasta tulee.
todella rapea. Leivät ovat kypsiä, kun ne kumisevat pohjaan koputtaessa. Leivät pysyvät rapeina, kun et peitä kypsiä leipiä liinalla. Parhaimmillaan ne ovat leipomispäivänä. Onnistunut ciabatta on sisältä mehevän kosteaa ja pinnalta rapeaa.

Leikkaa leivästä noin 7 cm:n levyisiä viipaleita (ja maun mukaan ne voi leikata vielä kahtia) ja halkaise ne. Voitele leivän puolikkaat ja täytä pohjapuolet täytteillä. Hyviä täytteitä mm. kinkku, tomaattiviipaleet, sipulirenkaat, oliivit, juusto ja persilja. Nosta leipien kannet päälle ja nauti teen tai kylmän, raikkaan juotavan kanssa.

1 kommentti: